Herman is in de bonen

Van koken word je niet rijk. Drie sterren van Michelin, zijn nog geen zes nullen op de bank. Herman den Blijker staat op nummer 1 in de Quote ‘top 10 rijkste topkoks van Nederland’. Drie miljoen knaken. Die heeft hij niet achter het fornuis verdiend. Maar voor de camera. En met een pannensetje van Blokker waar zijn naam op staat. Nu gaat hij opnieuw oogsten. Bonen. Van Hak. Het merk van Bijl. Martine was 27 jaar lang het gezicht van Hak. En nu dus Den Blijker. De kok die gaat voor puur eten, voor vers en eerlijk. De man die vis het liefst klaarmaakt als die nog met zijn staart in de zee hangt en die nog eerder dan de jager bij het wild staat als het geschoten is. Nee, Herman moet niks hebben van eten uit een potje. Dat is vloeken in Las Palmas. Althans dat dacht ik. En nu gaat aardse Herman ineens verkondigen dat pasta met bonen (uit het potje van Hak) zo overheerlijk is. Net zo geloofwaardig als Jeroen Pauw het geloof gaat verkondigen. Herman heeft zelfs een boek geschreven: ‘Herman over bonen’. Vergeten groenten? Alleen de boon mag zich op zo'n predikaat beroepen, volgens Den Blijker. Het duurt niet meer lang, dan hebben we een nieuwe naam voor de dikke boon. Hoe geloofwaardig ben je nog als ‘chefkok’? Of denkt u nu echt dat de groenten in Hermans restaurants van de biologische boer uit Lekkerkerk komen? Je begint aan alles te twijfelen. Behalve aan Hermans bankrekening. De marketeers van Hak weten wel hoe ze hun boontjes moeten doppen. Maar Den Blijker uit een potje is de grens. Voor mij geen pasta met bonen. Bah!

Roger's mind